Home

Print!

My Account
Home > Bridge systeem > Conventies

Elderbridge

Algemeen
Actuele stand
Historie
   Voorjaar 2003 1e
   Voorjaar 2003 2e
   Najaar 2003
   Voorjaar 2004 1e
   Voorjaar 2004 2e
   Najaar 2004
   Voorjaar 2005 1e
   Voorjaar 2005 2e
   Najaar 2005
   Voorjaar 2006
Scorekaart
Score berekening
Bridge systeem
   Openen
   Bijbieden
   Herbieden
   Volgbieden
   Conventies
   Tips
Bridge links
Gebruikersnaam

Wachtwoord

Azen vragen

Er zijn vele systemen waarmee naar het azen bezit kan worden gevraagd. Ik zal er slechts een paar behandelen. Wij vragen met 4SA naar de azen bij onze partner. In het eenvoudigste systeem gaat het als volgt:

0 azen 5§
1 aas 5¨
2 azen 5©
3 azen 5ª

Iets lastiger is Roman Blackwood:

0 of 3 azen 5§
1 of 4 azen 5¨
2 azen 5©
2 azen met troefheer 5ª

En nog een schepje er boven op is Roman keycard Blackwood
(troefheer is vijfde aas):
 
0 of 3 azen 5§
1 of 4 azen 5¨
2 of 5 azen 5©
2 of 5 azen met troefvrouw 5ª

Met 5SA kan hierna ook nog naar het heren bezit worden gevraagd. Voor de liefhebbers: Dit kan ook gestroomlijnd.

Stayman

Je partner heeft 1SA geboden, en je hebt één of twee mooie hoge vierkaarten (© en/of ª). Vanaf 8 punten kun je dan, gebruikmakend van Stayman, kijken of er een 4-4 fit aanwezig is in de hoge kleuren. We beginnen met de eenvoudigste variant, daarna worden nog wat modificaties besproken.
Met 2§ vraag je naar het bezit van vierkaarten in de hoge kleuren bij je partner. De antwoorden zijn eenvoudig. Zonder een vierkaart hoog zal je partner 2¨ bieden, met een vierkaart © of ª zal er 2© of 2ª worden geboden. Met beide hoge vierkaarten zal je partner 2SA bieden.
Na 2¨ bied je 2SA met 8/9 punten (limiet bod) en 3SA met 10 of meer punten.
Na 2© of 2ª bied je 3© of 3ª, of 2SA (als het de verkeerde kleur is) met 8/9 punten (limiet bod) en de manche met 10 of meer punten.
Na 2SA bied je met 8/9 punten de gewenste kleur op driehoogte (limiet bod), met 10 of meer punten bied je meteen de gewenste manche.
Na een limiet bod zal de openaar de manche bieden in het geval van een maximale SA, en met een minimale SA zal er worden gepast.
In het geval je partner beide hoge vierkaarten heeft, en met 2SA heeft geantwoord, zal normaal gesproken de sterke hand op tafel komen te liggen. Dit probleem is te omzeilen door een kleine transfer aan Stayman toe te voegen (melden aan je tegenstanders). Bijvoorbeeld met 8/9 punten 3¨ voor © of 3© voor ª, en met 10 punten bied je 4¨ of 4© (dit is slechts één mogelijkheid, er zijn er meer).
Een ander lastig probleem is het bieden van een hoge 5-4 verdeling. Als je Jacoby gebruikt, dan loop je het risico om een 4-4 fit te missen, en als je een eenvoudige Stayman gebruikt loop je het risico om een 5-3 fit te missen. Het voert nu te ver om hier op in te gaan, maar voor de meer ervaren spelers zijn er meerdere conventies beschikbaar als oplossing (die echter zeer waarschijnlijk gevolgen hebben voor onze standaard set met biedafspraken).

Negatief doublet

Komt er aan!

Vierde kleur

Over het bieden van de vierde kleur is al veel geschreven. In de kern van de zaak komt het er op neer dat je (meer) informatie van je partner wilt. Omdat het je partner dwingt om nogmaals te bieden (forcing), moet je natuurlijk wel wat punten hebben. Veel ervaren bridgers gebruiken de vierde kleur conventie om aan te geven: Partner, ik wil de manche spelen (manche forcing), maar ik weet nog niet welke, geef extra informatie.

Bij Elderbridge spelen we de vierde kleur vooral wanneer we willen achterhalen of onze partner dekking heeft in de vierde kleur. Is dat het geval, dan wordt SA geboden. In de overige gevallen zal onze partner proberen de hand zo goed mogelijk te omschrijven. Bijvoorbeeld door extra lengte aan te geven in een geboden kleur. Passen mag niet!

Controle biedingen

Komt er aan!

Jacoby Transfers

Soms heeft je partner 1SA geboden, terwijl je dat helemaal niet wilt spelen. Met 6 kleine hartentjes en maar 1 punt is SA wel het laatste wat je wilt spelen (tenzij je graag down gaat). Je wilt daarom je partner graag vertellen dat je harten wilt spelen, maar wat je niet wilt is dat alle hoge punten open op tafel komen liggen. Om dit op te lossen kun je gebruik maken van de Jacoby Transfers. Naast het oplossen van bovenstaand biedprobleem zijn er nog veel meer mogelijkheden. Ik zal hier slechts de meest gebruikte afspraken doornemen, de transfers voor de hoge kleuren (© en ª). Transfers voor de lage kleuren (§ en ¨) zal ik niet behandelen, ook zal ik geen aandacht besteden aan afwijsbiedingen.

Belangrijk om te weten is dat je Jacoby mag gebruiken vanaf 0 punten. De enige voorwaarde is dat je tenminste en vijfkaart in harten of schoppen moet hebben (We gebruiken Stayman om de 4-4 fit in de hoge kleuren te ontdekken). Om er voor te zorgen dat de sterke hand kan spelen bied je niet de kleur die je wilt spelen, maar de kleur er direct onder. Dus wil je © spelen, dan bied je ¨ en als je ª wilt spelen, dan bied je ©. Je partner (die met 't SA bod) is dan verplicht om de naast hogere kleur te bieden. Als je weinig punten hebt (7 of minder) houdt het nu op. Als je wel punten hebt ga je met je volgende bod twee dingen vertellen aan je partner. Ten eerste of je een vijf of minstens een zeskaart hebt, en ten tweede het aantal punten dat je in handen hebt. Een vijfkaart geef je aan door nu SA te herbieden, de zeskaart geef je aan door de gewenste kleur te herbieden. Afhankelijk van het aantal punten dat je in handen hebt kun je dit herbieden doen met een limiet bod (met 8 à 9 punten) of meteen de manche bieden (met 10 of meer punten). Wat te doen wanneer je onverhoopt 15 of meer punten hebt, daar ga ik zo op in, eerst de antwoorden van de openaar. Na een limiet bod zal de openaar passen met een minimale SA, of switchen van SA naar de transfer kleur (afhankelijk of de openaar een twee of een driekaart heeft in de transferkleur. Met een maximale SA zal de openaar (afhankelijk van de eerder genoemde twee of driekaart) de manche bieden in SA of in de transferkleur. Als je met 10 of meer punten al de manche geboden hebt (3SA of 4©/ª), zal de openaar passen of na 3SA met een driekaart 4© of 4ª bieden.

Als je partner 1SA opent en je heb zelf 6 hartens en 15 punten wil je niet automatisch in de manche eindigen. Maar omdat alle "normale" biedingen reeds gebruikt zijn is het noodzakelijk om je toevlucht te nemen tot een kunstgreep. Een mogelijkheid is om direct na de transfer azen te vragen met 4SA. Je kunt dit echter alleen doen wanneer je een zeskaart hebt, omdat je anders het risico loopt in een 5-2 fit te eindigen. Heb je een vijfkaart met veel punten, dan zou je een nieuwe kleur kunnen bieden, om daar je slem interesse mee aan te tonen. De openaar kan dan met 4SA vervolgen, of als je dat speelt, kun je controle biedingen in de één of andere vorm gebruiken om de slem mogelijkheden te achterhalen.

In het geval je partner met 2SA heeft geopend gaan alle volgende (her)biedingen op dezelfde wijze, met dien verstande dat alle biedingen 1 niveau hoger liggen waardoor limiet biedingen niet meer mogelijk zijn. Met maximaal 4 punten pas je na de transfer (je zou kunnen afspreken om met 3 punten en een zeskaart toch de manche te bieden). In alle overige gevallen speel je minimaal de manche of misschien wel slem.
Wanneer je ook Jacoby speelt na een 1SA volgbod moet dit aan de tegenstanders worden gemeld.

In onderstaand tabelletje worden alle biedingen nog eens op een rijtje gezet:

1SA opening
Bijbieding Herbieding 2e bijbod 2e herbod
2 ¨/© met 5/6-kaart ©/ª Verplicht 2 ©/ª Pas met 0-7 punten n.v.t.
    2SA met 8-9 punten en 5-kaart Pas met 15 punten en 2-kaart ©/ª
3©/ª met 15 punten en 3-kaart ©/ª
3SA met 16,17 punten en 2-kaart ©/ª
4©/ª met 16,17 punten en 3-kaart ©/ª
    3 ©/ª met 8-9 punten en 6-kaart Pas met 15 punten
4©/ª met 16,17 punten
3SA met 10+ punten en 5-kaart Pas met 2-kaart ©/ª
4©/ª met 3-kaart ©/ª
©/ª met 10+ punten en 6-kaart Pas
2SA opening
Bijbieding Herbieding 2e bijbod 2e herbod
¨/© met 5/6-kaart ©/ª Verplicht 3 ©/ª Pas met 0-4 punten n.v.t.
3SA met 5+ punten en 5-kaart Pas met 2-kaart ©/ª
4©/ª met 3-kaart ©/ª
©/ª met 5+ punten en 6-kaart Pas



Harry Vroom ©2005