Herbieden

En nu ligt het balletje weer bij de openaar. Wat betreft de herbieding zijn er in ACOL veel minder regels dan voor het bijbieden. Er komt voornamelijk gezond verstand bij kijken. Er zijn natuurlijk wel een aantal afspraken (ik laat hier conventies even buiten beschouwing).
Als er in een kleur is geopend met 12 - 14 punten, waarop een nieuwe kleur is bijgeboden, dan wordt zonder steun in de kleur van je partner 1SA geboden. Je herbiedt de kleur van je partner als je wel steun hebt. In het geval je nog een biedbare kleur op één hoogte hebt, dan kun je die ook laten horen (een nieuwe kleur op twee hoogte gebruik je alleen om een vijfkaart te laten horen). Herhalen van je eigen kleur doe je alleen met een zeskaart (uitzonderingen daargelaten).
Als je sterk was in de opening, dan kun je dat laten horen via een enkele sprong. Een sprong in SA beloofd 18 - 19 punten terwijl een sprong de kleur van je partner tenminste 16 punten beloofd. Een sprong in de eigen kleur komt niet vaak voor, meestal was de kaart dan al sterk genoeg om op twee hoogte te openen.

Reverse

Bij het herbieden van een nieuwe kleur geef je kracht aan met een reverse bod (een bod in een overgeslagen kleur). Hiermee beloof je als openaar tenminste 16 punten.
Voorbeelden van reverse biedingen zijn:

Noord Zuid Noord Zuid 
1§ 1© 1ª 2©
2¨ 3¨
Hoog Laag

Het eerste reverse bod is een hoge reverse, het tweede een lage reverse bieding. Een hoge reverse is ronde forcing, terwijl een lage reverse mache forcing is. Dit laatste is eenvoudige te onderbouwen. Noord heeft tenminste 16 punten terwijl zuid tenminste 10 punten heeft (antwoord in een nieuwe kleur op tweehoogte), en als extraatje is met de schoppen - ruiten combinatie tenminste een vijfkaart schoppen aangegeven.
Ook de bijbiedende partner kan reverse bieden. Dit komt niet zo vaak voor (afspraken over het bieden van een vierde kleur kunnen een beletsel zijn), maar als het gebeurt, is het manche forcing. 

Noord Zuid Noord Zuid 
1§ 1© 1§ 1©
2¨ 2ª 1SA 2ª
4e kleur!

 

©2004 Harry Vroom